Texas Beef Ribs

Beef Short Ribs zijn spareribs van het rund en stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ik hou van spareribs en ik hou van rundvlees dus de verwachtingen waren hoog en dat was niet onterecht kan ik inmiddels zeggen. De meest voorkomende snit waarbij er dan 3 tot 4 ribben aan een stuk zitten is al snel 1,5 tot 2 kilo. Nu was ik laatst bij de groothandel en daar lagen losse ribben, ook wel de ‘English Cut’ genoemd. Ideaal om thuis met het gezinnetje eens te proberen.

Beef Short Ribs

Twee goed bevleesde en mooi gemarmerde stukken van ongeveer een halve kilo per stuk.

In het boek Smokey Goodness wat ik laatst gekregen had stond een eenvoudig recept voor Texas Beef Ribs waarbij de ribs in een dalmatian rub (peper en zout) gezet worden en op de BBQ gelegd worden.

Dalmatian Rub

De ingrediënten:

De enige 3 ingrediënten die je nodig hebt zijn dus:

  1. De Ribs
  2. Grof gemalen peper (anderhalve eetlepel per kg)
  3. Grof zeezout (halve eetlepel per kg)

Het lijkt best veel peper als je de ribs in de rub zet maar doordat ze zo lang op de BBQ liggen gaat de scherpte er goed vanaf.

Beef ribs hebben een redelijk stug vlies wat je eerst moet verwijderen. Dit kan je doen door de achterkant van een lepel tussen het bot en het vlies te steken. Omdat het vlies zo stug is kost het wat moeite om dit er af te krijgen maar de aanhouder wint. Daarna trim je het aanwezige vet van de vleeskant zodat je het vlees mooi kan kruiden.

Beef Short Ribs

Ik had de Green Egg opgestookt tot 115 graden en drie chunks hickory er bij gegooid. Leg wat alu folie op je platesetter of plaats een aluminium bordje onder je ribs want er komt aardig wat vet af.

Beef Short Ribs

De temperatuur van het vlees ging in het begin best snel omhoog, zo snel dat ik even dacht na 3 uur al klaar te zijn maar dat veranderde toen kern van het vlees de 60 graden gepasseerd was. vanaf dat moment ging het heel langzaam. Omdat ik niet wilde dat het vlees zacht werd heb ik er voor gekozen om de ribs niet in te pakken (texas crutch). Als je dit wel zou willen om  het garingsproces wat te versnellen dan raad Jord aan om dit in butcher paper of vetvrij bakpapier te doen in plaats van aluminium folie. Het idee hier achter is dat dit iets lucht en vocht door zou laten.

Om te voorkomen dat het te droog zou worden heb ik af en toe het vlees bespoten met een mix van appelsap, appelciderazijn en het sap van een verse citroen. Dit stond niet in het recept maar dat doe ik bij mijn varkens spareribs ook altijd.

Beef Short Ribs

Rond de 65 graden komt het vlees in de Zone en blijft de temperatuur hangen. Dit duurde bij mij ongeveer anderhalf uur en daarna ging hij weer langzaam omhoog. Al met al duurde het 10 uur voordat de ribs een kern temperatuur van 92 graden hadden bereikt. Ik denk dat het bij mij ook zo lang geduurd heeft omdat mijn ei de laatste uren op een graad of 100 zat ipv. de opgegeven 115 graden.

Het resultaat:

Beef Short RibsBeef Short Ribs

Wat vonden we er van?

Het was het wachten meer dan waar. Het vlees was super zacht en super sappig, zelfs na 10 uur de de BBQ gelegen te hebben. De pure smaak van het rundvlees kwam goed terug door die eenvoudige rub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *