Kip Grillworst

Een van de dingen die toch wel vaak terug keert op de Green Egg is grillworst.  Het begon allemaal toen vrouwlief vorige zomer graag een keuken machine wilde voor wat superfood receptje, ze had namelijk de staafmixer aan gort gedraaid in een lading dadels. Aangezien ik toch ook wel mogelijkheden zag hielp ik mee uitkiezen en viel mij oog op een Kenwood met gehakt molen 🙂

Op het BBQ Genootschap stond een mooi draadje met het magische recept. Na wat speuren naar kunstof darmen bij vuurenrook.nl zag ik dat ze ook grillworst kruiden hadden. Het voordeel van deze kruiden is dat er ook bindmiddel door zit waardoor de structuur van je grillworst wat beter wordt. Een nadeel is wel dat die kruiden per kilo koopt en je maar 30 gr per kilo vlees gebruikt, je kan dus even vooruit.

Toen het apparaat en de andere benodigdheden eenmaal binnen waren kon ik aan de slag.

De Ingrediënten:

  • 1 kilo kippendijen, het liefste met vel want dit zorgt voor binding en daar zit wat vet aan
  • 50 ml water
  • 10 gram colorozo zout, voor kip kan je ook gewoon zeezout gebruiken omdat dit niet verkleurd zoals varkensvlees.
  • 30 gram grillworst kruiden van Verstege

Om te beginnen leg je voordat je eerst de vleesmolen en de kippendijen 15 tot 30 minuten van te voren in de vriezer. Bij worst maken is het van belang dat alles goed koud blijft om bacteriën zo min mogelijk kans te geven. De kip gaat de vriezer in omdat het dan ook lekkerder snijd en je gehakt mooier draait.

IMG_0079

Ik heb de kip de eerste keer door de 5mm plaat gedraaid en daarna de kruiden en het water toegevoegd.

IMG_0080

Dan is het zaak dat je het gehakt en de kruiden goed (minimaal 5 minuten) mengt zodat er binding ontstaat. Dit kan met hand maar met de keukenmachine is prettiger want 5 minuten is best lang om te kneden. Na het kneden heb ik de boel even terug in de koeling gezet en het gehakt nog een keer door de 3mm plaat gedraaid. Als je wil kan je daarna bijvoorbeeld nog blokjes oude kaas toevoegen en het geheeld nog even kort mixen.

De farce is nu klaar en de nylon darmen kunnen gevuld worden. Ik heb hier geen plaatjes van omdat je hier toch wel je handen vol aan hebt. Uit een kilo vlees haalde ik ongeveer 3 worsten. Als de darmen gevuld zijn moet je ze 12 uur laten hangen in de koelkast zodat de eiwitten kunnen binden en de kruiden goed door het vlees kunnen trekken.

IMG_6789
Deze foto is van een andere serie waar ik wat aan het experimenter geweest ben met kruiden vandaar dat ze wat roder van kleur zijn.

De volgende dag kan je de worsten garen tot een kern van 68 to 75 graden in een pan water van 80 graden. Ik zelf gaar ze altijd to 75 graden zodat ik zeker weet dat alle bacteriën dood zijn.

IMG_0233
Met de deksel er op en op een laag pitje is de temperatuur redelijk eenvoudig rond de 80 graden te houden.

Na het garen moeten de worsten zo snel mogelijk terug gekoeld worden om de kans op bacteriën te minimaliseren.

IMG_0229
Ijsblokjes of koelblokken zijn handig bij het terug koelen.

Als de worsten genoeg afgekoeld zijn kunnen de worsten in de koelkast of in de vriezer bewaard worden.

Voor het gillen verwijder je de darm en smeer je de worsten in met een  kruiden rub die je lekker vindt. De worst heeft van zich zelf al genoeg smaak dus maak het niet te heftig. Als je wil kan je voor je de kruiden aan brengt de worst nog insmeren met ketjap of mosterd.

IMG_0087

Grill de worsten +/- 20 minuten af op 220 graden op de BBQ en wat rookhout voor wat extra smaak.

Het resultaat:

IMG_0085

Warm grillworst is zo lekker dat ze bij ons thuis vaak in een maaltijd op gaat 🙂

2 antwoorden op “Kip Grillworst”

  1. Ziet er mooi en lekker uit. Mijn vraag was alleen als je kippendijen neemt is die kilo zeker wat je netto overhoud? Alle botten eruit en dan heb je nl niet veel vlees meer.

    Groet,

    Miep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *